Informace o Tibetské houbě

15.03.2013 23:24

Kefírová kultura pochází z kavkazských hor a její stáří se odhaduje na 5000 let. Podle staré kavkazské legendy daroval kefír pravoslavným kněžím Alláhův prorok Mohamed. Věřilo se, že pokud se tohoto pokladu zmocní nějaký cizinec, ztratí svoji moc a sílu. "Houba" byla tedy pečlivě střežena před cizinci a kefírová kultura byla předávána z generace na generaci jako součást kmenového bohatství.
Cizinci občas dostali hotový nápoj ochutnat, ale jeho původ a postup výroby se přísně střežil. V 19. století se o kefírovou kulturu začali zajímat ruští lékaři, a tím také došlo k prvnímu publikování knih na toto téma.
Obyvatelé Kavkazu používali kefír jako prostředek k uchování kozího, koňského nebo kravského mléka. Neměli ledničky a toto byl jediný způsob, jak uchránit mléko před znehodnocením. Mléko uchovávali spolu s kefírovými kulturami v kožených vacích a mimo jiné díky pozitivním účinkům kefírových kultur na lidský organismus se dožívali extrémně vysokého věku.
Kefírový nápoj zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech a odkyseluje organismus. V trávicím traktu se dokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry a také výrazně stimuluje imunitní systém. Díky faktu, že se mléčný kefír živí laktózou z mléka, mohou ho konzumovat i osoby, které jsou na tuto látku alergické.

Blahodárné účinky:


Tibetská houba obsahuje následující uzdravující síly:
-reguluje obranné látky organismu
-uzdravuje choroby srdce a rozkládá cholesterol v cévách
-uzdravuje slinivku, játra a slezinu
-uzdravuje žlučník, střeva, dvanácterník a hojí vředy
-uzdravuje ledviny a kontroluje močové cesty
-houba vyvíjí antibiotika a hojí záněty organizmu
-reguluje tlak krve
-zadržuje metastázy a brzdí jejich vývoj
-zabraňuje rychlému stárnutí
-zabraňuje únavě a skleslosti způsobené stresem.


 

Tibetská houba-návod na přípravu


Na dva hrnky kefíru potřebujete tyto suroviny:
* 1 - 2 polévkové lžíce kefírových houbiček
* 1/2 litru mléka

Postup:
Použijte sklenici (měla by být dost velká, aby zůstala část sklenice prázdná) s uzávěrem - ne kovovým, nemusí být těsný (čím těsnější, tím víc CO2 se ti v kefíru vytvoří), ale je dobré něčím nádobu přikrýt například gázou, aby do ní nepadaly nečistoty a nepřitahovalo to hmyz. Nalejte do ní mléko, dejte tam houbičky a tak 12 až 24 hodin nechte fermentovat v pokojové teplotě. Čím teplejší počasí, tím rychlejší fermentace. Mléko neohřívejte, klidně použijte studené z lednice, kefír se nesmí vystavovat vysokým teplotám!
V průběhu zrání občas sklenicí zavrťte, zatřepejte nebo promíchejte plastovou nebo dřevěnou lžící (houba se nesmí dostat do styku s kovem), aby se ke kefírovým houbičkám dostalo nezpracované mléko - pokud necháte sklenici jen tak stát, může se vám výsledný nápoj rozdělit na syrovátku a zdrcnutý kefír, ale to nevadí, protože se to dá zpět rozmíchat.

Jak poznám, že je kefír hotový? Když sklenicí zahýbáte tak, aby se obsah rozléval po stěnách, zůstane na stěně sklenice typický kefírový povlak, který když odtéká, vytváří taková jakoby říční korýtka. No a je to hustší než mléko. Nebo uvidíte, jak je mléko rozdělené na syrovátku a sraženiny. Nebo to můžete ochutnat. Časem si určitě každý najde svůj ideální způsob, protože každý to máme rád trošku jinak.
OK, kefír je hotový - má správnou konzistenci i vůni - tak co teď? Vezměte svůj kefírový cedník a proceďte obsah do nějaké jiné nádoby, ze které kefír buď hned zkonzumujte nebo ho dejte do lednice, kde vydrží prakticky neomezeně dlouho. Nejlépe se kefír přecedí, když napřed nádobou zatřepete, aby se obsah pěkně zhomogenizoval a houbičky nebyly "zazděné" v mléčných sraženinách. Přeceděné kefírové houbičky dejte zpět do vypláchnuté sklenice a dej jim čerstvé mléko. Můžete s nimi dát zpět do sklenice i trošku hotového kefíru - urychluje to růst i fermentaci.
Doporučuje se při přípravě nepoužívat kovové předměty (cedník, lžíce). Nevystavujte kefír vysokým teplotám a čisticím prostředkům (vymýváte-li sklenici jarem, pořádně ji vypláchněte a nechte ji vychladnout, než do ni dáte kefíry).

—————

Zpět